קראתי אתמול פוסט שטילטל אותי. בחורה צעירה נכנסה לחוב מיותר כי חברת אשראי הציעה לה להכנס ״לתכנית״ בלי להסביר לה שמה שהיא עושה זה למעשה מציעה לה לקחת הלוואה הנושאת תשלומי ריבית.
אני רוצה להסביר את המוצר הנקרא ״החזר חודשי קבוע״ של חברות האשראי. נניח שיש לכם הוצאות משתנות בכרטיס האשראי. בחודש אחד את מוציאה 3000 ש״ח בחודש, בחודש אחר את מוציאה 5000 בחודש, בחודש שלישי את מוציאה 2000 ש״ח בחודש. חברת האשראי מציעה לך לפרוס את התשלומים לסכום קבוע כך שתדעי לצפות להם למשל 2500 בחודש. אז בכל חודש ירד מחשבון הבנק 2500 ש״ח אפילו אם רכשת ב 5000 ש״ח.
מה זה אומר? שלמעשה בחודש הזה את לקחת הלוואה של 2500 שח (כי ירד מהבנק רק 2500 במקום 5000 ש״ח). הסכום הזה שלא החזרת נכנס ליתרת חוב ומתחיל לצבור ריבית.
כך בנוסף לקניות השוטפות מצטברת לך הוצאה נוספת שגדלה כל הזמן בגלל הריבית. רק אם תורידי את הקניות החודשיות מתחת ל 2500 תוכלי בכלל להתחיל להחזיר אותה. הריביות המוצעות של חברות האשראי הם גם במקרים רבים גבוהות.
כדי להתנהל עם מוצר כזה חייבים להיות מודעים ולעקוב כל הזמן על יתרת החוב כדי שלא תגדל ותגדל עקב הריבית והריבית דריבית.
בבתי הספר בישראל לא מסבירים את נושא הריבית והריבית דריבית, מה זה הלוואה ואיך היא עובדת ועוד מושגים בסיסיים חשובים וכך צעירות רבות עלולות לבחור בתכניות בלי להבין את משמעותם.
לאחר שנים רבות של הוראה באוניברסיטאות מובילות בארץ ובעולם פיתחתי את הסדנה מושגים בסיסים בשוק ההון שמטרתה לעזור לקהל הרחב ובמיוחד צעירות וצעירים להכיר את המושגים הכלכליים הבסיסיים שכל כך חשוב לדעת.
מזמינה אתכן לקרוא על הסדנה שלי "מושגים בסיסיים בשוק ההון"
התמונה לקוחה מאחד האתרים של חברות האשראי.