יום האשה וחינוך פיננסי

בוקר טוב. הפייסבוק שלי המה בימים האחרונים בשיח על יום האשה. בעיקר דיברו על מה לעשות ביום האשה, והרוח הכללית היתה שמחד, ביום האשה נהוג מאוד לפנק נשים בארגונים עם קוסמטיקה וכיו"ב, ומאידך, נשים רבות העלו שאלה מדוע זו הדרך שנבחרת לפנק. אני בוחרת ללכת רגע צעד אחד אחורה ולהזכיר את מקור יום האשה.

על פי ויקיפדיה –
יום האישה הבינלאומי צוין לראשונה ב-28 בפברואר 1909 בארצות הברית בעקבות הצהרה של המפלגה הסוציאליסטית של אמריקה, לזכר שביתת איגוד פועלות נשים שהתקיימה ב-1908. בחודש אוגוסט 1910, בכנס נשים שאורגן בקופנהגן, הסוציאליסטית הגרמנייה לואיזה זיאץ הציעה לציין מדי שנה את "יום האשה הבינלאומי". הנציגות (100 נשים מ-17 מדינות) הסכימו עם הרעיון כאסטרטגיה לקידום שוויון זכויות לנשים, כולל זכות הצבעה.

בשנה שלאחר מכן, ב–18 במרץ 1911, יום האישה הבינלאומי צוין לראשונה על ידי יותר ממיליון בני אדם באוסטריה, דנמרק, גרמניה ושווייץ. באימפריה האוסטרו-הונגרית נערכו 300 הפגנות. המפגינים דרשו שתינתן לנשים זכות ההצבעה והזכות לכהן במשרה ציבורית. הן גם מחו על אפליה מגדרית בתעסוקה.

בשנת 1917, לאחר מהפכת אוקטובר שכנעה הבולשביקית אלכסנדרה קולונטאי את לנין להפוך את יום האישה הבינלאומי לחג רשמי בברית המועצות. ב-8 במאי 1965 הוכרז יום האישה הבינלאומי, בצו של נשיאות ברית המועצות, כיום חופשה "לזכר התרומות הבולטות של הנשים הסובייטיות בבנייה קומוניסטית, בהגנה על המולדת במהלך המלחמה הפטריוטית הגדולה, על גבורתן ועל חוסר-אנוכיותן בחזית ובעורף, וגם לציון תרומתן הגדולה של נשים לחיזוק הידידות בין העמים, והמאבק למען השלום."

יום האישה הבינלאומי, שנקרא במקור "יום הפועלות הבינלאומי", מצוין ב-8 במרץ בכל שנה. יום האישה מצויין בתאריך זה משנת 1965 במדינות קומוניסטיות וסוציאליסטיות, ומשנת 1978 בעידוד האו"ם במדינות נוספות. מוקד החגיגות נע בין ציון כללי של כבוד ואהבה כלפי נשים לבין ציון ההישגים הכלכליים, הפוליטיים והחברתיים של נשים.

האירוע, שהחל כאירוע פוליטי סוציאליסטי, השתלב בתרבות של מדינות רבות. באזורים רבים האירוע איבד את גונו הפוליטי, והפך לאירוע שבו גברים מביעים את אהבתם לנשים באופן הדומה במקצת לשילוב בין יום האם לבין יום ולנטיין. באזורים אחרים, לעומת זאת, הגוון הפוליטי שנקבע על ידי האו"ם הוא הנותן את הטון, ומאבקי נשים ברחבי העולם נסקרים ונבחנים במטרה להעלות מודעות פוליטית וחברתית לזכויותיהן.

יום האישה הבינלאומי מצוין ברחבי ישראל, כמו גם במדינות רבות ברחבי העולם, ב-8 במרץ, כאשר לטובת הנשים פועלת בכנסת ישראל הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי וועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות.

כשאני קוראת את זה אני מבינה שיום האשה החל כיום של מאבק על זכויות. זכויות הצבעה, זכויות פוליטיות, ואף שימש למאבק נגד אפליה מגדרית. היום חברות עסקיות רבות שכחו את זה, אולי כי רוב המנכל"ים הם גברים, והן הפכו את היום ליום פינוק לנשים, ומיסמסו את המאבק החברתי הטמון בו.

הבעיה היא, שאולי התקדמנו ולנשים יש זכויות הצבעה, אבל נשים סובלות מפערים מגדריים בשוק העבודה. הסטטיסטיקה מראה על שכר שהוא 30% פחות משל גברים, ואחוז נמוך מאוד של מנכליו"ת וחברות דירקטוריון. יש עוד המון מה לעשות, חבל להסכים להפוך את היום הזה לולנטיין די.

הבוקר התפרסם מאמר בהארץ המאשש את מה שאני טוענת כל הזמן, שנשים מפחדות להתעסק בכסף, ומפחדות להתעסק ביזמות, וזה אחד מהגורמים שמשאיר אותם מאחור. לא הכל זו אפלייה של גברים, יש כאן גם אחריות של הנשים עצמן.

כידוע לכל עוקביי אני הקמתי אתר בשם "כלכלה לכל" להנגשת הידע הכלכלי לציבור, ואני מזמינה נשים שרוצות לשנות את מצבן לבקר באתר שלי המלא בכל טוב תכנים חינמיים שיכולים לעזור לכן ללמוד נושא כל כך חשוב, ולמי שרוצה להעמיק אני מזמינה אתכן לסדנה שלי שתפתח בעוד שבוע בדיוק, ארבעה מפגשים בזום, שבו תקבלו את המושגים הבסייסים בנושאים כספיים ובשוק ההון. הסדנה שלי פתוחה כמובן גם לגברים. אבל גיליתי שרוב הקהל שמגיע אלי הוא דווקא נשים! אולי דווקא כי אני אשה ולכן אני פחות מאיימת על מי שמרגישה חוסר בטחון בנושאים כספיים.

היי אני ד"ר יעל הדס,

הקמתי את האתר הזה במטרה לצור בית ספר לכלכלה מעשית. באתר יש מידע רב שמטרתו להפוך את החשיבה הכלכלית והידע הכלכלי לשגור בפי כל.

אני ראשת התכנית לכלכלה בבית הספר הבינלאומי באונ' רייכמן וכן מנהלת הוצאת הספרים שוקן. בעלת דוקטורט בכלכלה פוליטית וממשל מאונ' הרווארד, בעלת תואר ראשון בכלכלה וספרות אנגלית ותואר שני בכלכלה מאוניברסיטת תל אביב.

אני מזמינה אותך לשוטט באתר ולהנות ממדריכים ומאמרים חינמיים, הרצאות דיגיטליות וספרים לרכישה.

מאמרים נוספים שכתבתי: