מכירה בשורט
בעקבות הסיפור המדהים על מניית גיימסטופ שורט היא מילה באנגלית שמשמעותה בסלנג הוא שחסר לנו משהו. מה חסר? במקרה של מכירה בשורט הכוונה היא למכירה של מניה שאינה בבעלותינו. כן, שמעתם נכון. בעולם ההשקעות מותר לנו למכור מניה שאינה בבעלותינו. אבל איך אפשר למכור משהו שאנחנו לא הבעלים שלו? אנחנו יכולים ללוות את הדבר שאותו אנחנו רוצים למכור, למכור אותו, וכשיגיע המועד בו התחייבנו להחזיר אותו אנחנו נקנה אותו בשוק ונחזיר למלווה. המוצר המדובר הוא מניה, כלומר בעלות חלקית על חברה. המלווים זה בדרך כלל ברוקרים, שיש להם גישה למניות או שלהם או של הלקוחות שלהם, וכל המשחק הזה הוא משחק המבוסס על זמן. הברוקר ילווה את המניה היום למשקיע בשורט. המשקיע בשורט ימכור אותה בשוק בערכה היום, ובמועד בו התחייב להחזיר אותה הוא ירכוש אותה בשוק כדי להחזיר את המניה למלווה. הברוקר מסכים לעסקה תמורת תשלום, והמשקיע מהמר שהרווח מהתמורה של מכירה של המניה היום פחות המחיר שישלם בקניה של המניה מחר יהיה גדול מהתשלום לברוקר. אם יודעים שמחיר מניה ירד בעתיד, אז לבעלי המניה כדאי למכור אותה היום במחיר גבוה ולקבל תמורה גבוהה, ובעתיד לקנות אותה בשוק במחיר נמוך. כך גם יווצר רווח כספי וגם תשאר הבעלות על המניה. אם אין בבעלותינו מניה ניתן ללוות את המניה לתקופה מוגבלת כדי להשתתף במשחק הזה. הרווח יהיה בין המחיר הגבוה שנקבל היום למחיר הנמוך שנשלם בעתיד, בניכוי התשלום למלווה המניה. כך יווצר רווח הכספי ללא בעלות על מניה. שימו לב שיש כאן סיכון גדול, כי אם המחיר של המניה לא ירד, או חלילה יעלה, יווצר הפסד שהוא למעשה בלתי מוגבל בסכום, כי ההתחייבות היא לרכוש את המניה בכל מחיר כדי להחזיר אותה. נזכור שבשוק המניות אף אחד לא יכול לחזות מה יקרה למחיר מניה בעתיד ולכן זהו הימור ככל הימור שיכול להגיע לסכומי הפסד עצומים. גיימסטופ היא רשת חנויות לממכר משחקי וידאו שהיה ניתן לצפות ירידה קשה בהכנסותיה עקב הקורונה. הקרנות הגדולות המרו שערכה של מניית גיימסטופ ירד. אבל המידע על ההימור של הקרנות היה קיים בשוק, והטכנולוגיה איפשרה להמוני משקיעים קטנים לשתף פעולה ולהעלות את המחיר של המניה על ידי ביקוש רב וקניות, מתוך הנחה שהקרנות שהמרו שמחיר המניה ירד, ולוו אותה, התחייבו להחזירה ולכן יקנו אותה בכל מחיר. הפעילות הזאת העלתה את מחיר המניה מכ 16 דולר למניה לכ 347 דולר למניה. כמובן שהמשקיעים הקטנים שהחזיקו במניה ומימשו אותה במחירה הגבוה הרוויחו ואילו הקרנות הגדולות שנאלצו לקנות את המניות במחיר מופקע כדי להחזיר את ההלוואה שלוו הפסידו מליארדי דולרים. מחירה של המניה צנח מאוחר יותר ל 52 דולר כך שגם מי שקנה אותה בזמן שמחירה האמיר הפסיד חלק ניכר מהשקעתו.
הסיפור מאפשר לנו לזהות את הסיכון העצום הטמון במכשיר השורט, שיכול להניב למי שמשתמש בו הפסד בלתי מוגבל. זה בשונה לסיכון של קניית מניה רגילה, שבה אנחנו מסכנים את הסכום אותו שילמנו אבל לא מעבר לכך.
*אין לראות בנאמר כאן המלצת השקעה. כדי לקבל החלטות השקעה יש להתייעץ עם בעלי רישיון ייעוץ, המתאימים את ההשקעות למצב האישי של המשקיע. הנאמר כאן הוא רק לצורך לימוד מושגים.
מחיר מניית גיימסטופ מתוך אתר Yahoo Finance