מה הקשר בין ג'ימס בונד לדירות להשכרה? תשובה בסוף הפוסט.
הבוקר קראתי בדה מרקר כתבה נלהבת המתארת את אגרות החוב של הממשל האמריקאי ולמה כדאי להשקיע בהן (קישור בתגובה הראשונה).
שאלתי את עצמי – כמה אנשים באמת מבינים מה כתוב שם? כמה אנשים מבינים את ההבדל בין ריבית לתשואה, בין אגרת חוב להלוואה רגילה, בין השקעה לאגרת חוב? אם לא למדתם כלכלה ומנהל עסקים אז כל המושגים הללו או לא מוכרים ומפחידים או נמצאים באיזה בליל בראש.
אז כרגיל במסגרת המטרה שלי להנגיש את הכלכלה לציבור אשמח לעשות קצת סדר. חשוב מאוד – אין לראות בדברי המלצה מכל סוג שהוא. אני פשוט נותנת הסבר של המושגים הכלכליים, קבלת החלטות ספציפיות תלויה במצבכם הפיננסי, כלומר החלטת השקעה שטובה לאחד לא טובה לאחר. אז אם תרצו לקבל החלטה לכו להתייעץ עם בעל רשיון בייעוץ השקעות – בינתיים מה שאני נותנת כאן זה הסבר מעמיק של המשמעות המילולית של המושגים.
אז נתחיל עם המושג "אגרת חוב של הממשל האמריקאי" מדובר במוצר פיננסי הנסחר בשוק שהמשמעות שלו היא שהממשל האמריקאי מבקש הלוואה מהציבור ומוכן לשלם עבורה.
מה זאת אומרת? אם הממשל רוצה לגייס כסף מהציבור הוא לא ילך ויחתים את כולם על חוזי הלוואות וינהל מיקוח על תנאי ההלוואה. הוא פשוט ידפיס נייר עליו כתובים תנאי ההלוואה וינסה לשכנע אנשים לקנות את הנייר. מי שקנה את הנייר שילם לממשלה האמריקאית וזה יהיה סכום ההלוואה שהוא נתן בפועל, תמורת תשלומי ריבית עתידיים והחזר גודל ערך הקרן המודפס על הנייר.
בנייר יהיה כתוב מהי הקרן (נקראת ערך נקוב למעשה זו ההלוואה שהממשל מנסה לגייס) מהי הריבית (נקראת קופון) ומהי תקופת ההלוואה שבסופה תוחזר מלוא הקרן למלווה וכן ישולמו כל תשלומי הריבית. לנייר הזה קוראים אגרת חוב. אגרת כי זה נייר (למרות שהיום כבר הכל הפך דיגיטלי) חוב כי מדובר בחוב של מי שהדפיס את האגרת.
באגרת למעשה כתוב כל כמה זמן מחזיק האגרת יקבל תשלומי ריבית.
למשל – אם הערך הנקוב הוא 100 דולר, ובאגרת כתוב שהריבית היא 5% ל 10 שנים, אז מחזיק האגרת יקבל כל שנה 5 דולר, ובסוף עשר השנים גם את 100 הדולר המקוריים (לפעמים הקרן משולמת חזרה גם באמצע כדי להוריד את חבות הריבית אבל לא נכנס לכך כעת).
למה הדבר דומה? זה דומה להשכרת דירה. נניח שיש בבעלותכן דירה להשכרה. אם תשכירו את הדירה למישהו אחר, אז הוא ישלם לכן בכל חודש תשלום עבור השימוש בדירה שלכן. למה? כי למעשה הלוויתם לו את הנכס שלכן תמורת תשלום לתקופה מסויימת. בסוף התקופה גם קיבלתן את תשלומי שכר הדירה וגם קיבלתן בחזרה את הנכס שלכן.
אז הבנו שיש קשר בין אגרת חוב שהיא כמו נכס המניב תשלומים עתידיים למי שמחזיק בה, ובין דירה להשכרה. ההבדל הוא בדרך כלל בסכומי ההשקעה. אגרת חוב ניתן לרכוש בסכומים נמוכים משמעותית מנדל"ן.
כמה הייתם מוכנים לשלם עבור נייר כזה שמבטיח לכם תשלומי ריבית של 5% לשנה? הרי יש לנייר הזה ערך כלכלי, כי הוא מניב לנו תשלומים!
כדי להבין כמה כדאי לשלם צריך להבין את הקשר בין הנייר הזה לבין הריבית שהבנקים מציעים. אם הריבית שהבנק מציע לי גדולה מ 5%, למשל היא 6%, אז עדיף לי לקחת את 100 הדולרים שלי ולשים אותם בחיסכון בבנק, במקום להלוות אותם לממשל האמריקאי. במקרה זה הממשל האמריקאי ינסה להציע את אותה האגרת, המבטיחה לי קרן של $100 וריבית של 5% במחיר מבצע, למשל בפחות מ $100, כך שבפועל אקבל תשואה יותר גדולה על ההשקעה שלי כי אלווה לו פחות מ $100, אקבל 10*$5 כריבית ובסוף אקבל $100 את הסכום המודפס על אגרת החוב.
אם הריבית שהבנק מציע לי נמוכה מ 5%, אז ממש משתלם לי להלוות לממשלת ארה"ב. למה? כי הסיכון שממשלת ארה"ב לא תחזיר את הכסף הוא מינימלי, הרי היא תמיד יכולה להדפיס כסף כדי לעמוד בהתחייבויותיה. העניין הוא שבמקרה כזה הרבה אנשים ירצו לקנות את הנייר, ואז תתחיל תחרות והמחיר שלו יעלה מעל $100. במקרה כזה, אני אלווה יותר מ $100 לממשל האמריקאי, ואקבל את הריבית והערך הנקוב, כך שהתשואה על הכסף שלי תהיה נמוכה יותר. למעשה במצב של תחרות בסוף התשואה תהיה זהה לריבית בבנק.
כלומר – כאשר הריבית במשק משתנה גם הערך (המחיר) של הנייר הזה, אגרת החוב, משתנה.
הבטחתי שאסביר מה ההבדל בין ריבית ותשואה – תשואה זה שיעור עליית ערך של הכסף שלי באחוזים בין שתי תקופות זמן. ריבית היא תשלום תקופתי באחוזים מתוך סכום שנקבע מראש בתקופה שנקבעה מראש. שניהם אחוזים, אבל תשואה היא בדרך כלל לא ודאית, בעוד שהריבית היא כן ודאית.
אז עכשיו נחזור לכתבה שכותרתה –
סביב 4%, ללא סיכון: "אג"ח ארה"ב הן המקום שכדאי להיות בו עכשיו"
כששוקי המניות רועדים, המשקיעים יכולים להתנחם בתשואה נאה שמניבות איגרות החוב הבטוחות בעולם ■ התשואות על האג"ח של הממשל האמריקאי שברו שיא של יותר מעשור עם תשואה של 3.83% באג"ח ל–10 שנים ו–4.27% באג"ח לשנתיים ■ כל מה שחשוב לדעת
מה אומרים לנו כאן? שהמחיר של אגרות החוב היום הוא כזה שיתן לנו תשואה של סביב 4% שזה הרבה יותר ממה שיכולנו לקוות לו לפני כמה שנים.
גיליתי בכתבה אי דיוק מסויים – אומרים שהתשואה היא 4% אם מחזיקים את הנייר עד יום הפדיון כלומר יום החזר הקרן. זה אומר שהריבית היא 4% – זה מה שנקוב באגרת. אם אנחנו נמכור את הנייר לפני הפדיון אז התשואה תהיה תלויה במה יהיה מחיר הנייר באותו הרגע. בהתאם לריבית במשק – הוא יכול לעלות או לרדת כפי שהסברתי למעלה.
יש בכתבה עוד חוסר דיוק – הם מדברים על התשואה אבל לא על העובדה שמדובר בנכס בדולרים. אם אנחנו חיים בשקלים אז התשואה שלנו לא תלויה רק במחיר הדולרי אלא גם במה יקרה לשער החליפין בין הדולר לשקל. זה גם ישפיע על התשואה השקלית שלנו בסופו של דבר.
בהמשך הכתבה יש דיון בכלים יותר מורכבים הכוללים אגרות חוב. אבל לשיעור שלנו בינתיים מספיק להבין את הבסיס.
ועכשיו לפתרון החידה: מה הקשר בין גיימס בונד לדירה להשכרה? התשובה – המילה בונד זו המילה באנגלית לאגרת חוב. כשחיפשתי תמונות להוסיף לפוסט עלה לי איור של מרגל שהזכיר לי את ג'יימס בונד. מכיוון שאגרת חוב דומה לדירה להשכרה, מצאתי קשר בין ג'יימס בונד לדירה להשכרה!
נהניתם מהפוסט שלי? עלו לכם שאלות חדשות?
מזמינה אתכם ללמוד איתי את הנושא בסדנת זום שתתחיל ב 8.11.2022! לחצו כאן לרישום