מדי פעם אני קוראת בקהילות הנשים בפייסבוק פוסט מתנצל של אישה שמרגישה שהיא אינה יודעת להתנהל כלכלית ובדרך כלל מאוד מתביישת ומתנצלת ומבקשת עזרה.
כראשת תכנית לכלכלה בבית הספר הבינלאומי באוניברסיטת רייכמן – הבינתחומי הרצליה אני רוצה להגיד לכל מי שמרגישה ככה, שראשית – אין מה להתנצל, התנהלות כלכלית זה דבר שצריך ללמוד ואף אחד במדינת ישראל לא חשב שמן הראוי להכניס את זה למערכת החינוך. אז לא רק שאין להתבייש אלא להפך – כל הכבוד לכן שהבנתן את זה ואתן מחפשות עזרה. האבחנה היא הדרך המהירה ביותר למצוא רפואה שלמה. במשך הרבה מאוד שנים הידע הזה לא היה נגיש בכלל לנשים והיום כל אישה יכולה ללמוד כלכלה או התנהלות כלכלית ברמות שונות אפשר להתחיל מתכנים חינמיים ברשת.
בעיני חשוב כל כך שנשים תלמדנה כלכלה או מנהל עסקים בכל הרמות. בהמשך לדיונים לאחרונה בקבוצה בנושא בחירת מקצוע החלטתי להעלות את הפוסט הזה לטובת נשים צעירות העומדות לפני החלטה איזה תואר ללמוד, או לאן להמשיך לתארים מתקדמים, או האמהות ובנות המשפחה שלהן שרוצות לייעץ להן. סיבה נוספת שהחלטתי להעלות את הפוסט היא שאצלי בתכנית לכלכלה בבית הספר הבינלאומי יש רוב גברי מובהק ואני רוצה להפנות את תשומת הלב של נשים צעירות לחשיבות של רכישת הידע הכלכלי גם ברמה מקצועית.
בפוסט הזה אני רוצה להאיר את מקצועות הכלכלה ומנהל העסקים לתואר ראשון אותו ניתן ללמוד בכל מוסד אקדמי בארץ.
כראשת התכנית לכלכלה אספר שרבות לא יודעות זאת אבל מקצוע הכלכלה עוסק בקבלת החלטות. אנחנו לומדים כיצד צרכניות, יצרניות וממשלה מקבלות החלטות שמשפיעות על רמת החיים של כולנו. מהחלטות אלו של כל האנשים והנשים בכלכלה נקבעים המחירים של כל המוצרים שכולנו משלמים, נקבע כמה ומה נוכל לצרוך, כמה מיסים נשלם, איזו שירותי ממשלה נקבל, כמה נוכל לחסוך וכמה להשקיע ומה תהיה רמת החיים שלנו. הידע הכלכלי מאפשר שיטת מחשבה יחודית ואת פירותיו הרבה פעמים רואים לאחר זמן ולא תמיד ברגע שלומדים אותו. אפשרויות התעסוקה בתחום רבות ומגוונות. הבוגרות שלנו משתלבות בתפקידים עסקיים בהי טק, בסקטור הפרטי שאינו הי טק, כמובן במערכת הפיננסית בנקים וכיו״ב, באקדמיה ובשירות המדינה.
בקיץ האחרון הייתי בכנס מעורר השראה במרכז פרס לשלום ולחדשנות שניסה לקרב נשים ליזמות היטק. הסיסמה היתה – ״you can’t be what you can’t see”. זה הזכיר לי איך בכל השנים שלמדתי כלכלה הרוב הגדול של הפרופסורים היו גברים. אז החלטתי לתת כאן אפשרות לבנות צעירות שחושבות ללמוד לקראת תואר ראשון או שני או אולי אפילו שלישי תמונה של נשים שהן גם בעלות דוקטורט בכלכלה או במנהל עסקים, וגם אמהות ואפילו סבתא מאוד מכובדת אחת. המשותף לכולנו הוא שכולנו עובדות באוניברסיטת רייכמן – הבינתחומי הרצליה, אבל יש כמונו בהרבה מאוד מוסדות אקדמיים בארץ ובעולם.
בתמונה הימנית מימין לשמאל:
ד״ר נדין בודו טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגידת בנק ישראל בעלת דוקטורט מאוניברסיטת הרווארד.
ד״ר אסנת ליפשיץ, סגנית דיקן בית הספר לכלכלה, בעלת דוקטורט מאוניברסיטת תל אביב.
ד״ר שירי צמח שמיר, בעלת דוקטורט בכלכלה מתוכנית משותפת לאוניברסיטת חיפה והטכניון. ראשת תחום כלכלה קיימות.
ד״ר טלי רגב, בעלת דוקטורט בכלכלה מ MIT, מרצה בכירה בבית ספר טיומקין לכלכלה – אוניברסיטת רייכמן.
ד״ר יעל הדס, בעלת דוקטורט בכלכלה פוליטית מהרווארד, ראשת התכנית לכלכלה בבית הספר הבינלאומי באוניברסיטת רייכמן.
בתמונה האמצעית
אני ד״ר יעל הדס,
לידי ד״ר דנה טבת, ראשת התכנית למנהל עסקים בבית הספר הבינלאומי, בעלת דוקטורט במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. שימו לב שדנה התחילה את לימודי הדוקטורט בגיל 40 וזו הקריירה השניה שלה!
ד״ר דנה תורג׳מן, בעלת דוקטורט במנהל עסקים מאוניברסיטת מישיגן, חברת סגל בבית הספר למנהל עסקים.
בתמונה השמאלית – זוהי עוד חברת סגל מאוד מכובדת שאמנם היא לא כלכלנית, אלא פרופ׳ לפסיכולוגיה – פרופ׳ תמר שגיא, שהגיעה לפרופסורה בגיל מאוד צעיר וגם היא אמא ועל כן מודל להשראה! תמר בעלת דוקטורט מאוניברסיטת קונטיקט בארה״ב.
פורסם בפייסבוק 6.10.2021